top of page
Longevity Project - Vállalati egészségfejlesztés.png
CIB_lifestyle_medicine_ws.jpg
IMG_0728_edited.jpg
A-tudatos-egészség-kultúrája.png
culture_of_health_kurzus

Életmód orvostan

 

Az életmód orvostan egy viszonylag fiatal tudományterület a bizonyítékon alapuló orvosláson belül. Az 1970-as években kezdődtek azok a kutatások, melyek azt vizsgálták, hogy milyen szerepe van az életmódnak a krónikus, ún. civilizációs betegségek (szív- és érrendszeri megbetegedések, rák, anyagcsere betegségek pl. cukorbetegség) megelőzésében, kezelésében és visszafordításában. Ezen epidemiológiai, intervenciós és  alapkutatások pozitív eredményei mentén jöttek létre azok az első egyetemi munkacsoportok (pl. a Harvardon vagy a Loma Linda Egyetemen), melyekből végül 2004-ben megalakult az Amerikai Életmód Orvostani Társaság (ACLM), ami mára az egyik legdinamikusabban bővülő orvostudományi társasággá nőtte ki magát az USA-ban. Céljuk a krónikus betegségek megelőzése és visszafordítás a tudományosan bizonyított életmódterápia segítségével. 2017-óta lehet szakvizsgát (Board Certification Exam-nak hívják, ugyanakkor ilyen szakvizsga nincs Magyaroroszágon, így én sem számítok szakorvosnak) tenni életmódorvostanból, én 2018-ban Indianapolisban vizsgáztam.  Életemben nem voltam még olyan fáradt, mint azután a vizsga után. Viszont, aki orvosként életmód orvostannal foglalkozik, és valóban tudományos bizonyítékok alapján kíván dolgozni, annak illene innen indulnia. Örömteli, hogy tavaly Dr. Vernes Réka háziorvos, sportorvos és hipertonológus is letette a vizsgát, sőt, Ő velem ellentétben klasszikus orvosként is dolgozik. Szívből ajánlom, ha valaki jó orvost keres.

 

Longevity Project

 

A Longevity Projecttel a fő tevékenységünk az edukáció alapú vállalati egészségfejlesztés, melyet az ACLM irányelvein építettünk fel. A programoknak 3 fő pillére van; tudományosan igazolt életmódelvek oktatása, hatékony segítség a szokás és magatartásváltozáshoz, ill. a csoport erejének segítségével megteremteni és fenntartani a változáshoz szükséges motivációt. Ezek mellett rengeteg ingyenes előadást, meetup-ot, webináriumot tartunk.  Mi szervezetük az első Életmódorvostani Szimpóziumot a Semmelweis Egyetemen, a HVG-vel közösen az első Egészségtudatos Munkahely Konferenciát. 2020 szeptemberében pedig elindítjuk az első komplex életmódváltó programot orvosok számára.

The Culture of Health - A tudatos egészség kultúrája

Egy harvardi online kurzuson találkoztam a tudatos egészség kultúra koncepciójával, melyet a Harvard Business School és a Harvard T.H. Chan School of Public Health dolgozott közösen ki. A lényege, mely nekem is szakmai hitvallásom, hogy az egészségügy közös ügy és minden egyes vállalatnak, illetve minden egyes személynek felelőssége és lehetősége van azzal kapcsolatban, hogy ez fenntarthatóan működjön. A vállalati tudatos egészség koncepció 4 pillérből épül fel; ennek lényege, hogy minden cég – akár tudatában van, akár nem – vastagon benne van az egészségügyben, mert a működése meghatározza a munkavállalók és a vásárlók egészségének alakulását. Az emberek egészsége pedig visszahat a cég működőképességére és nyereségére is.

A tudatos egészség kultúrájának négy pillére:

 

1. Vásárlók egészsége: a termék vagy szolgáltatás, amit árulsz, építi vagy rombolja az egészséget.

 

2. Dolgozói egészség: a munkakörnyezet, a céges kultúra, a javadalmazási csomag, a biztosítás, amit a cégetek ad a munkatársaknak, építi vagy rombolja az egészségüket.

 

3. Lokális közösség egészsége (community health): ahol az irodád, boltod, gyárad, telephelyed stb. van, ott teszel-e valamit az egészségért (környezetért), vagy sem.

 

4. Környezet egészsége: ez pedig arra utal, hogy amit csinálsz, az fenntartható-e, vagy sem, és mit teszel azért, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomod.

A fenntartható egészségüggyel és a tudatos egészség kultúrájával kapcsolatban a hvg.hu-n megjelent nagyinterjút érdemes elolvasi.

bottom of page